Feldolgozó részleg

Könyvtáros:

Takácsné Fodor Klára
Tárgyi feldolgozó könyvtáros
  Seres Viktória, segédkönyvtáros

 


A könyvek halmaza akkor válik könyvtárrá,

ha rendezettség és kellő feltártság jellemzi.


A könyvtári feldolgozó munka célja: 1. Az olvasó megtaláljon egy dokumentumot, akár szerzője, címe, tárgya ismert. 2. Meg tudjuk mutatni az olvasónak, hogy könyvtárunk milyen dokumentumokkal rendelkezik egy adott szerzőtől, egy adott témában és adott irodalomban. 3. Segítsünk az olvasónak egy könyv kiválasztásában annak bibliográfia, tartalmi jellemzői szerint.

 

A könyvtárak legfontosabb visszakereső eszközei a katalógusok és bibliográfiák. Előbbi lehet hagyományos cédulakatalógus formájában, de a mai kor számítástechnikai világában és a könyvtári szoftverek alkalmazásával lehetőség nyílt az elektronikus katalógus építésére és használatára. Minden olvasó és könyvtárhasználó számára kényelmes, gyors és otthonról is elérhető. Ahhoz, hogy ezek az információk minél gyorsabban és hatékonyabban hozzáférhetőbbé váljanak, ahhoz kellenek a feldolgozó könyvtárosok. Könyvtárunk OPAC felülete nyilvános elérésű, bárki számára elérhető, hozzáférhető, párbeszédes formában kereshetnek a felhasználók, folyamatosan módosítva a keresést a találatoknak megfelelően. A találatokon belül megtekinthető a példányadat a lelőhellyel együtt.

 

Munkafolyamatok a részlegben: 1. Az állomány gyarapítása 2. Az állomány nyílvántartása 3. Az állomány ellenőrzése 4. Állományapasztás 5. Elektronikus katalógus építése, gondozása

 


Felnőtt részleg - Ifjúsági részleg - Olvasóterem -  Média terem - Helytörténet